•  Nopeat toimitukset
  •  Kasveja vuodesta 1959
  •  Monet epätavalliset lajikkeet

 

Fågelmatning

 

Mata våra små fjäderbeklädda vänner

Att börja med fågelmatning är en tillfredställande aktivitet som bjuder in till söta små matgäster!  Man kan enkelt skapa en trupp stamgäster av fåglar som regelbundet besöker din trädgård. Dessa trogna små besökare lär sig snabbt vart det bjuds på god mat. 

 

Viktigt att utfodra småfåglar under vintern

Under de kyliga delarna av året, särskilt under vintermånaderna, kan det vara utmanande för fåglar att hitta tillräckligt med mat för att överleva. Kalla temperaturer och snöfall kan göra det svårt för fåglar att hitta naturlig föda, som insekter, frön och bär, vilket kan leda till att deras energireserver töms snabbt. För vissa fågelarter kan detta vara särskilt svårt, särskilt om de inte är vana vid att övervintra i kallare klimat.

 

För att överleva behöver fåglar en konstant tillförsel av energirik mat för att hålla sig varma och upprätthålla sina metaboliska processer. Genom att erbjuda fåglar en tillgång till mat genom fågelmatning under dessa tider kan människor spela en viktig roll i att stödja deras överlevnad. 

Att hålla fågelmatningsplatser rena och välfyllda med energirika foderblandningar kan således vara avgörande för fåglarnas överlevnad under vintermånaderna.

God hygien är A och O vid fåglematning

Regelbunden rengöring av fågelmatningsplatserna är viktigt för att förhindra uppkomsten av mögel, bakterier och andra smittsamma sjukdommar som kan vara skadliga för fåglarna men även för oss som matar och hanterar platserna. Använd tvållösning, vatten och en borste för att rengöra matningsplattformar, foderhängare och fågelbord regelbundet.

 

 

 

 

 

Olika typer av fåglar gillar olika foder

Vanliga besökare i Sverige är blåmesen, talgoxe, gråsparven, pilfinken, domherren, grönfinken, entitan och nötväckan bland annat. 

Ofta så lockas småfåglar av att se att sin art vid ett fåglebord och kan därför bli fler och fler. Som till exempel domherrar, märker att det är ett ständigt pågående besök vid ett specifikt fågelbord, är de mer benägna att stanna för en bit mat på sikt.

När det gäller vad du ska mata fåglarna med, är det generellt bäst att tillhandahålla kolhydrater och fett. Olika fågelarter föredrar olika typer av mat. Här är några exempel vad olika fågelarter uppskattar:

  • Hampfrö: Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.
  • Solrosfrö: Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.
  • Havre, brödbitar, kokt osaltat ris: Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.
  • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.

Vi har ett noga utvalt sortiment som får små fågelmagar att bli mätta. Se våra fågelfoder här.

 

För att fåglarna ska känna sig trygga och lugna när de äter är det viktigt att mata dem på platser med lite störning. Små tips som att hänga upp äpplen på en ståltråd för att fåglarna ska kunna äta direkt från dem kan också vara dekorativt och praktiskt.

Genom att tillhandahålla olika typer av mat och matare kan du locka ett större antal fåglar till din trädgård och njuta av deras närvaro.​​​​​​

 

 

 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

Tuote on lisätty ostoskoriisi

TarkastaaJatka ostoksia
Selaa luokkia
Asiakkaan alue
SvenskaSuomi

Näytä ALV: