•  Nopeat toimitukset
  •  Kasveja vuodesta 1959
  •  Monet epätavalliset lajikkeet

 

Odla en trädgård som stöder pollinatörer

 

 

Välkommen till vår inspirationssida, denna gång utforskar vi hur du kan skapa en trädgård som välkomnar och stöder viktiga pollinatörer. Att skapa en biovänlig oas är inte bara vackert, det är också en handling som hjälper till att bevara och stärka vårt ekosystem.

Pollinatörer, som bin, fjärilar och humlor, spelar en avgörande roll i att bevara den biologiska mångfalden och pollinera växter som ger mat och livsmiljöer för andra organismer.

 

 

 

 

 

 

 

Tänk på detta för att ge pollinatörer fördel i din trädgård

För att locka olika pollinatörer, plantera en mångfald av växter med olika färger och former. Välj växter med olika blomningstider för att erbjuda kontinuerlig mat. När en sort blommar ut så tar en annan över osv.

Använd organiska gödselmedel och undvik kemiska bekämpningsmedel. En hälsosam trädgård är mer gästvänlig för pollinatörer.

Lavendel är en magnet för bin och fjärilar. Dess doft och färg gör den till ett vackert och funktionellt tillägg till trädgården.

 

 

Aktiviteter året om 

Att odla växter efter säsong är inte bara en smart trädgårdspraxis, utan det är också ett sätt att anpassa sig till naturens naturliga cykler och maximera växtens potential. Genom att följa säsongerna kan du skapa en hälsosam och produktiv trädgård och bra plats för våra pollinatörer.

 

 

Vårens fokus är krokus 

Tidiga blommor som krokus och snödroppe ger en viktig källa till nektar när pollinatörer vaknar från vinterns vila. Välj därför att placera dessa i din trädgård.

 

Sommarens möjligheter

Under sommaren finns såklart flest möjligheter när det kommer till variationen av blommor och växter. 

Speciellt bra kan solrosor och luktärtor vara! Solrosor är inte bara vackra, de ger även en riklig mängd nektar. Luktärtor (LÄNK)  är en favorit hos bin och fjärilar och ger både färg och doft. 

Och hur underbart är inte de båda att samla in i en bukett att sätta på köksbordet? 

 

 

 

Hösten kämpar in i det sista

Hösten är ju den sista perioden i vår trädgård för växter och blommor. Två bra höst-alternativ för våra polinatörer är att odla fetknopp och lavendel, eftersom de fortsätter att blomstra in i hösten och ger viktiga näringskällor när andra växter börjar vissna.

 

Finns att göra på vintern med

Installera eller underhåll ditt befintliga insektshotell för solitära bin. Dessa ger en skyddad plats för dem att övervintra.

Se våra insektshotell! (LÄNK)

 Du kan även skapa vinterbon och skyddade utrymmen, som lövhögar eller trästockar, där pollinatörer kan söka skydd.

Inte att förglömma, planeringen av det kommande årets växter och blommor!

 

 

 

 

Humlor gillar

Buddleja, även kallad fjärilsbuske, är en favorit bland humlor och fjärilar. Dess blommor är rika på nektar. En annan bra växt som humlor gillar är blåklinten, det är en enkelodlad årlig växt med blå blommor som är attraktiv för humlor.

Olika klöversorter är också kanon för våra humlor och pollinatörer, de är även lätta att odla och vackra att se på.

Pollinatörer behöver också dricka vatten. Skapa en konstgjord vattenstation med hjälp av en liten skål eller fat ect. Kom ihåg att lägga i stenar eller annat lämpligt material som gör att insekter och bin inte drunknar utan lätt kan klättra upp ur vattnet.

 

 

På Cramers arbetar medarbetare som alla har ett starkt intresse för växter och trädgård och brinner för att hjälpa dig som precis fått upp ögonen för denna fantastiska värld som växter faktiskt är. Var inte rädd att fråga oss, vi har som sagt många års erfarenhet och är riktiga nördar i ämnet! 💚

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

Tuote on lisätty ostoskoriisi

TarkastaaJatka ostoksia
Selaa luokkia
Asiakkaan alue
SvenskaSuomi

Näytä ALV: