•  Nopeat toimitukset
  •  Kasveja vuodesta 1959
  •  Monet epätavalliset lajikkeet

 

Plantera perenner

Att plantera perenner innebär inte enbart att du får vackra blommor i trädgården. De återkommer dessutom i flera år, så att du kan njuta av dem om och om igen. Exempel på underbara perenner är Lavendel, Achillea, Kärleksört, Brudslöja och Rudbeckia/Solhatt. Förutom på våren så är tidig höst, då jorden fortfarande är varm efter sommaren, en perfekt period att plantera perennerna. Vi ger dig en guide till hur du lyckas bäst.

 

​​​

En bra start

1. Börja med att välja ut en plats där perennen får bäst förutsättning att må bra på.

2. Det är olika från perenn till perenn hur mycket sol de vill ha och vilken dränering samt vilket pHvärde i jorden som de gillar.

3. En standardförberedelse att göra när du ska plantera något är att rensa bort ogräs innan. I samma veva kan du gärna blanda i exempelvis kompost eller annat organiskt material. Detta ger jorden en bättre struktur och förser växterna med näring.

4. Ta reda på hur djupt och brett hålet som du ska plantera den perenn du valt i ska vara. Växtens rötter behöver få tillräckligt med plats. Ett tips för att få till rätt mått är att tänka att hålet ska vara dubbelt så stort som växtens rotklump är och att rotklumpen bör vara i samma nivå som markytan eller lite lägre när den sänks ner i hålet.

 

Dags för plantering

När det är dags att plantera så är det bra att börja med att tänka på att akta rötterna. Direkt när perennen är planterad så behöver den också tillräckligt med vatten så att rötterna kan etableras i jorden ordentligt. Under perennens första säsong är det viktigt att regelbundet vattna den och ju varmare säsong det är desto torrare blir jorden, så anpassa vattningen efter klimatet. Vatten på bladen kan öka risken för sjukdomar, så vattna vid växtens bas. 

Ett lager kompost runt perennerna efter plantering bevarar fukten i jorden bättre. Det håller också ogräs borta lättare och skyddar rötterna mot starka förändringar i temperatur. Ett tomt utrymme runt stammen är dock bra att lämna för att fukten inte ska ansamlas där.

 

Ta hand om dina planterade perenner

Vid behov kan du också vattna dina perenner efter deras första säsong. Ta bort vissna blommor och blad och ge gödsel efter växtens behov. När rätt tidpunkt för beskärning är inne så bör du passa på att beskära perennerna, så att en hälsosam tillväxt kan uppnås. Eftersom behovet hos olika perenner kan se olika ut, så är det viktigt att ta reda på vad som gäller för din perenn när det kommer till dessa faktorer.

 

 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

Tuote on lisätty ostoskoriisi

TarkastaaJatka ostoksia
Selaa luokkia
Asiakkaan alue
SvenskaSuomi

Näytä ALV: