Visst är det härligt med rosor i trädgården? Det är inte svårt att inspireras av de vackra färgerna och de olika typerna som finns. Den senare faktorn gör rosen mycket flexibel, då du kan njuta av rosor oavsett hur du bor. Du kan ha en rosbuske i din trädgård, en kruka på balkongen eller rosor som klättrar mot en husvägg eller spaljé. Doften är ytterligare ett plus och ger en underbar sommarkänsla.
Om det är första gången man ska plantera rosor eller om man inte har gjort det på länge, så kan det vara skönt att ha en guide att följa. Självklart har olika rosor olika behov och sätt att växa på men vi ger dig de bästa generella råden, steg för steg, för att lyckas med dina rosor
1. Ta fram en hink med vatten som rosen kan stå i under tiden som du gräver gropen som rosen ska planteras i.
2. När du gräver gropen så är ett bra mått att hålla sig till ungefär 40-60 centimeter djup och 40-60 centimeter bred. Det är alltså inte en jättestor grop det handlar om men den bör heller inte vara för liten. Då är risken att rötterna inte får plats. För att rötterna på bästa sätt ska kunna söka sig längre neråt och utåt efter plantering, så är det viktigt att luckra, alltså glesa ut, jorden i botten och i sidorna.
3. Har du planterat rosor på samma plats tidigare? Byt då för säkerhets skull ut 75 centimeter jord, så att du inte odlar nya rosor i jordtrött jord.
4. För att försäkra sig om att rötterna får ett bra dränage, så är ett lager med leca-kulor i botten av gropen ett bra tips. Ungefär 20 cm är lagom.
5. Förädlingsstället, alltså knölen som är placerad på stammen ovanför rötterna, ska placeras ca 10 centimeter under ytan för att inte ge den frostskador.
6. Om rötterna är längre än cirka 20 cm långa, så är det bästa tipset att klippa av rötterna med en sekatör. Rötterna bör inte vikas!
7. Ge rosorna utrymme mellan varandra redan från planteringsstart, så att luften kan cirkulera. Hur mycket utrymme olika rosor behöver skiljer sig åt. Det kan variera från 50 cm till 2-3 meter.
8. För att plantan ska stå stadigt i jorden, så är det bra att fylla på med jord runt om den. Det finns specifika rosjordsvarianter som du med fördel kan välja. Då blandar du bara ut den med den vanliga jorden.
9. Vattna rikligt redan efter plantering!
10. Om det behövs, så kan du fylla på med mer jord. När du har gjort det så kan du använda foten för att försiktigt trycka till den.
Så får du dina rosor att må extra bra
Rosor gillar sol och gott om luft omkring sig, så se till att välja en planteringsplats som ger rosorna båda två. Dock kan de även trivas i halvskugga och direkt söderläge kan bli för varmt, så välj platsen med omsorg. Undvik också blåsiga platser. När det kommer till jorden som du planterar rosorna i, så är det bästa lerhaltig jord eller annan jord som innehåller mycket näring. Glöm heller inte att rosorna behöver gödsel på vårkanten.
Har du köpt barrotade rosor? Plantera dem då så snart du kan efter att du har köpt dem. Om det inte är möjligt så kan du jordslå den. Det gör du genom att lägga den i en liten grop och täcka över rosens rötter med jord. Bor du i södra Sverige? Då kan du plantera barrotade rosor både under sen höst och tidig vår. Bor du i norra Sverige? Då kan det vara säkrast att plantera på våren, för att säkerställa att rosen hinner rota sig innan vintern.
Så länge temperaturen i jorden är över fyra grader varm, så växer rosens rötter. Om rosen planteras sent på hösten så behöver du inte oroa dig för att den ska dö. Det enda hindret kan vara att den kan behöva lite längre tid på sig att komma igång när våren kommer.
Så länge det inte är tjäle i backen, så kan du plantera krukodlade rosor under hela säsongen. Undvik dock helst den varmaste delen av sommaren och satsa på vår eller tidig höst istället. Då får rosorna den tid de behöver för att rota sig inför en varmare eller kyligare del av året. Eftersom rosor behöver vatten, så kan de få för lite av det om de planteras nära en husgrund eller under ett tak. Om du vill plantera klätterrosor så rekommenderar vi att göra det mot en pergola, där rosorna får en bra förutsättning för att frodas.
Plantera rosor i kruka
1. Börja med att välja en rymlig kruka. Krukan bör även ha hål i botten.
2. Lägg lecakulor i botten. 10 cm är ett lagom tjockt lager.
3. Efter att du har fyllt krukan med rosjord planterar du på samma sätt som i rabatten.
4. Om du planterar under vintern, så se då till att ha krukan i en skyddad och isolerad miljö. Att gräva ner plantan i marken fungerar också.