•  Nopeat toimitukset
  •  Kasveja vuodesta 1959
  •  Monet epätavalliset lajikkeet

 

Bokashi - En icke-traditionell komposteringsmetod

Du som har ett intresse för miljö och äger en trädgård kanske vet något om kompostering men har du hört talas om Bokashi? Det är nämligen ett miljövänligt alternativ för att minska det matavfall som vi människor lämnar efter oss.

Komposteringsmetoden med ursprung i Japan skiljer sig från traditionella metoder genom att det inte krävs tillgång till luft eller maskar, för att bryta ner avfallet. Istället hjälper mikroorganismer till att fermentera matrester och trädgårdsavfall. Fermentering fungerar så att mikroorganismerna omvandlar kolhydrater till andra ämnen. Dessa ämnen kan sedan användas inom exempelvis livsmedelsproduktion eller produktion av biobränslen.

Slutprodukten av Bokashi-komposteringen blir en näringsrik kompost som förbättrar jorden i din trädgård eller blomkruka och gör dina växter glada och nöjda. De goda effekterna handlar inte enbart om hur näringsrik jorden blir. Med målet att skapa en friskare planet kan Bokashi vara ett bra steg längs vägen. Komposten som Bokashi skapar har också effekter som att den förbättrar markens hälsa, ökar tillväxten hos växterna och dessutom hämmar sjukdomar som växterna kan drabbas av.

 

För vem är Bokashi ett bra alternativ?

När du hör ordet kompost” kanske du främst tänker på en anordning som behöver en trädgård eller en annan typ av gård att kunna få plats i. För att fler ska kunna börja kompostera är Bokashi ett perfekt alternativ. Bokashi kan nämligen få plats på mindre rymliga platser, såsom på en balkong. Du kan till och med ha en Bokashi-kompost inne i din bostad och du behöver därför inte ha en trädgård, för att vara med på tåget för att skapa en miljövänligare värld.

Detta behöver du för att skapa en Bokashi-kompost

1. En behållare som går att försegla. Det finns bra behållare med lock som passar för Bukashi och som också har en kran för att tappa ur vätska ur behållaren.

2. En bra blandning av mikroorganismer.

3. Organiskt avfall.

4. Du kan med fördel använda dig av en dräneringsmatta i botten av behållaren.

Att sätta upp en komposteringsbehållare

1. Placera ett tunt lager av Bukashi-startkultur/-strö i botten av behållaren.

2. Tillsätt ett lager organiskt material ovanpå det. Pappershanddukar fungerar lika bra som exempelvis mat.

3. Fortsätt att lägga dessa två ovanpå varandra i fler lager.

4. Se till att behållaren förseglas tätt.

5. Placera behållaren på en plats dit direkt solljus inte kan leta sig fram.

Hur länge behållaren ska stå beror på vilken temperatur den omges av och mängden organiskt material som du har använt. Åtminstone runt två veckor kan behövas för att processen ska bli färdig. En bra förutsättning för att processen ska fungera är att ha behållaren i en rumstemperatur på omkring 20 grader och inte varmare än 40 grader. Öppna inte Bokashi-behållaren alltför många gånger under dagen. Genom att öppna den max två gånger per dag, så undviker du att störa fermenteringsprocessen.

 

Du behöver som tidigare nämnt inte ha en trädgård med odlingsland för att kunna kompostera. På samma sätt behöver du inte ha det för att använda komposten när den är klar. Bokashi-jorden kan användas för att odla i exempelvis pallkragar. Faktiskt kan du till och med plantera direkt i Bokashi-komposten. För att lyckas med odlingen bör du först ha säkerställt att processen har pågått under två veckors tid, så att jorden är färdig för plantering. Du behöver heller inte ha bråttom med att använda komposten, då Bokashi-komposten tål så kalla grader som frystemperatur. Kom ihåg att pressa ihop innehållet i Bukashi-behållaren. På så sätt blir det inte kvar någon luft i den.

Några fler tips kring Bokashi-komposteringen

1. Trots att hinken töms på vätska regelbundet så kan tidningspapper eller äggkartonger användas för att reglera vätskebalansen.

2. Genom att blanda ner Bokashi-kompost i gammal jord så kan den få nytt liv igen. Du sparar därför pengar och på miljön genom att slippa kasta den äldre jorden som tappat mycket näring. Vänta ett par veckor innan du börjar odla i jorden igen.

3. Använd vätskan från Bokashi-komposten till andra växter. Du kan förvara vätskan i kylskåpet i upp till en vecka. Snacka om minskning av spillprodukter! Vätskan behöver spädas ut och att hålla sig till måttet 1:100 är en bra tumregel. 1:1000 gäller om du har växter som lite extra känsliga. Om du har buskar och träd som du vill ge extra näring så gäller måttet 1:20 eller 1:50.

4. Undvik besök från råttor och fåglar genom att lägga 10-30 cm jord ovanpå matavfallet där du odlar. Ett ytterligare skydd att rekommendera är användande av kompostgaller eller fiberduk för att täcka över pallkragen eller rabatten.

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

Tuote on lisätty ostoskoriisi

TarkastaaJatka ostoksia
Selaa luokkia
Asiakkaan alue
SvenskaSuomi

Näytä ALV: