Våren och så småningom även sommaren närmar sig med all dess skönhet och det är hög tid att förbereda våra trädgårdar för den kommande odlingsäsongen. För en framgångsrik odling är det viktigt att se över grunden för allt - jorden.
Både grönsaker och blommor behöver en näringsrik och lucker jord för att trivas och blomstra. Men varje gång vi odlar, tar våra växter näring från jorden, vilket gör att en påfyllning av näringsämnen behövs innan vi sår eller planterar på nytt. Lyckligtvis behöver du inte byta ut den befintliga jorden i dina pallkragar och krukor - det finns enkla och kostnadseffektiva sätt att förnya den på.
Har du tidigare haft problem med jordburna sjukdomar eller parasiter på dina plantor kan det dock vara säkrast att byta ut jorden helt och hållet. Men om du inte har haft dessa problem, finns det inget som hindrar dig från att återanvända jorden på ett smart sätt.
Börja med att skyffla jorden åt sidan och lägg sedan i kompost, löv, gräs, växtklipp, naturgödsel eller en blandning av dessa. Fyll på med tillräckligt mycket material så att pallkragen eller krukan är nästan full, och kratta sedan tillbaka jorden så att det organiska materialet täcks med cirka 5 cm jord.
Små frösådder trivs bra i den äldre och lite näringsfattigare jorden på ytan. När de växer sig större och rötterna letar sig nedåt har det förhoppningsvis blivit näringsrik jord av det organiska material du grävt ner.
Tänk på att näringen i jorden minskar allt eftersom växterna växer, så det är viktigt att gödsla eller vattna med gödselvatten regelbundet under säsongen.
Att använda biokol vid jordförbättring har blivit allt vanligare på grund av dess många fördelar. Biokol är en typ av kol som är tillverkad genom att organiskt material såsom trä eller jordbruksavfall utsätts för höga temperaturer under kontrollerade förhållanden med begränsad syretillförsel, en process som kallas pyrolys. Resultatet är en svart, porös substans som innehåller kol och en mängd mikroskopiska porer.
För att hålla kvar näringen i jorden längre kan du blanda i biokol som laddats med gödselvatten. Biokolen utsöndrar lagom med näring under mycket lång tid och fungerar som en backup om du skulle missa gödslingen någon gång. Biokol ger även jorden en porös struktur som gynnar vattenhållningen och mikrolivet.
Glöm inte att vattna pallkragar och krukor lite oftare än du skulle göra på friland. Jorden i kärlen torkar upp snabbare på grund av den begränsade jordmängden. En bevattningsslang i odlingen underlättar, och genom att täckodla kan du minska behovet av vatten med upp till 70 procent.
Det är viktigt att vattna ordentligt efteråt. Att täcka ytan mellan växterna med gräs- och växtklipp ger också bra med näring och skyddar dessutom jorden från uttorkning.
Fukten gör att daggmaskar och annat mikroliv blir mer aktiva och kan snabbare omvandla det organiska materialet till näringsrik jord. Om pallkragen står direkt på marken utan plast i botten går processen ännu snabbare då jordliv från den underliggande marken kan hjälpa till med nedbrytningen.
Genom att följa dessa enkla steg för att förnya din trädgårds jord kommer du att skapa en frisk och näringsrik miljö för dina växter att trivas i, vilket kommer att resultera i frodiga och hälsosamma odlingar under sommaren.