Uttrycket att alla kan odla sin egen potatis stämmer. Sättpotatis klarar sig lika bra i trädgårdslandet som i en pallkrage. Till och med en stor hink fungerar! Så länge potatisen får sol så kan du sätta din potatis från mitten av april om du bor i södra Sverige och från mitten av maj om du bor norrut. Se till att jorden är luftig, väldränerad och mager men ändå håller fukt bra. Följ stegen nedan för att lyckas med din potatisodling!
1. Följande verktyg är bra att ha till hands; spade, grep och vattenkanna.
2. Innan du planterar potatisen bör du göra två saker; rensa bort ogräs och gödsla jorden som potatisen ska växa i. Skapa fåror med 10 centimeters djup och 20-60 centimeters mellanrum och fyll dem med trädgårdsgödsel, hönsgödsel eller brunnen stall-/kogödsel om du har fått tag på det. Mellanrummets storlek varierar. Om du planterar en sen potatissort så behöver den mer utrymme än tidiga sorter. 20-30 centimeter räcker i ett litet trädgårdsland men om markytan är stor så kan det behövas uppemot 60 centimeter. Förutom att avstånd mellan raderna ger plantorna utrymme att utvecklas så minskar de också risken för bladmögel.
3. Efter att du har grundgödslat så är det viktigt att inte gödsla för mycket. Risken är annars att du får mycket blast och lite potatis, på grund av att gödslet ger för mycket kväve. För mycket gödsel ger också en tråkig smak på potatisen samtidigt som den blir för vattnig. Även hållbarheten påverkas negativt, så gödsla med måtta.
4. Placera utsädet med 30 centimeters mellanrum. Hantera det med varsamhet så att inte eventuella groddar skadas. Den optimala temperaturen vid sättning är 8 grader varmt.
5. Börja vattna redan vid sättning! Fortsätt sedan att vattna under hela knölens utvecklingsperiod. En jämn fuktighet i jorden under hela sommaren är viktig. Extra viktigt är det att plantan hålls fuktig vid blomningen.
6. Har de första bladen börjat visa sig? Då är det dags att varsamt börja kupa upp mer jord runt om potatisplantorna. Detta bör göras två till tre gånger under en och samma sommar. En huvudsaklig anledning till att “gömma” potatisen på detta sätt är för att den inte ska bli oätlig på grund av att den utsatts för för mycket ljus. Potatisen blir då grön och giftig. Denna metod gör dessutom att potatisen utvecklas bättre längs sin stam.
7. Glöm inte att skydda potatisodlingen med en fiberduk om det finns risk för nattfrost när potatisens blast har börjat synas.
Dags att skörda potatisen
När knölarna har börjat blomma brukar potatisen ha blivit så pass stor att den kan ätas. Om du aldrig har odlat potatis förut så är det såklart svårt att veta när den är redo att skördas. Det är dock lättare att ta reda på än vad man kan tro. Stick ner ett finger i jorden och känn efter hur stor potatisen är. Om den upplevs vara för liten så kan du testa igen efter en till två veckor.
Tips för att välja den perfekta sättpotatisen
1. Välj certifierad potatis! Då minimerar du risken för sjukdomar.
2. Fem centimeter i diameter är en utmärkt storlek. Du kan även dela större sättpotatisar på hälften. Vänta med att plantera halvorna tills snittytan har torkat. Detta tar några timmar. Båda halvorna behöver ha groddar eller “ögon”.
3. Spara potatis som blivit grön och använd den som sättpotatis nästa år. Då försvinner det giftiga ämnet ut genom blasten. Smart va?
Sätta potatis i sand
Om du inte har möjlighet att sätta potatis i jord, så kan du även göra det i sand. Du kan även bygga din egen ram själv och välja en sand som är lämplig för potatisen. Om du har mark med jord som innehåller fukt i närheten där du vill sätta potatisen, så kan det vara en fördel att ramen står på det underlaget. Denna typ av potatisodling kräver inte kupning av sanden som odling i jord gör, vilket gör det möjligt att sätta potatisen med tätare avstånd mellan varandra. Använd fiberduk för att täcka över bädden och vattna måttligt men tänk på att blasten kan frysa sönder om den når upp till duken. Gödsla med gräsklipp eller annan växtlighet när blasten har blivit 10-15 centimeter hög. Lägg på ett nytt lager efter två till tre veckor och fortsätt att vattna lätt.