Hur härligt är det inte när temperaturen har börjat stiga och ljuset blivit längre efter en kall och mörk vinter? De gröna fingrarna kan göra sig påminda och lusten att börja plantera allt från grönsaker till blommor kan börja smyga sig på. Vi listar lite tips och tricks för att lyckas med odlingen på vårkanten.
Mars
1. Den återkommande funderingen varje år för mars månad är om vintern verkligen är över. Man kan tro att det är temperaturen som är en potentiell bov men det är faktiskt vårsolen som kan spöka och ställa till det. Solen kan lura vissa växter till att börja växa för att sedan frysa till igen om den bestämmer sig för att lysa med sin frånvaro. Vissa växter kan då ha fått skador som gör att de inte klarar av att återhämta sig. Förhindra att känsliga växter börjar växa för tidigt genom att skugga de som nås av mycket värme och sol med exempelvis juteväv eller dubbla lager fiberduk.
2. Vårstäda! Rensa varsamt bort gamla löv och döda kvistar när marken är torr. Passa också på att behandla eventuell mossa förbered gräsmattan för att så nytt gräs längre fram om kala fläckar upptäcks. En städning du bör avvakta med är i rabatten. Om du har perenner så skyddas de nämligen av förra årets ris, så att kylan och vårsolen inte kan ställa till med problem.
3. Förkultivera dina växter i ett minidrivhus. Kom ihåg att följa anvisningarna på varje enskild fröpåse, så att du inte förhastar dig och sår dem för tidigt.
4. Har du äppelträd eller päronträd? Då är det dags att beskära det/dem! Viktigast är det att unga träd beskärs varje år. Akta dig för att skära bort fruktsporrarna, så att du inte blir utan frukt. Beskär heller inte för hårt för att undvika en större mängd vattenskott. Varför är det viktigt att beskära träden? Det är för att frukten ska nås av solens strålar så att den får tillräckligt med ljus. För päronträd gäller mindre beskärning.
5. Hört talas om “föryngringsbeskärning”? Buskar och häckar kan behöva bli glesare för att nya skott ska orka komma fram. Du kanske har en vinbärsbuske eller buskrosor? Då mår de bra av lite beskärning. Om det har gått några år sedan de beskärdes kan en total nedskärning behövas. Inte alla växter klarar detta, så se först till att just den typen av buske eller häck som du har tål att beskäras helt och hållet. Rosenspirea, vresrosor och ölandstok tål det.
6. Ta hand om dina krukväxter. De behöver både omplantering och gödsel. Börja med en halv dos gödsel. Om du har pelargoner kan du med fördel ta sticklingar tidigt på våren. Det gör du genom att klippa av en stjälk som bör vara 8-10 cm lång, snittar den och sticker ned den i jorden. För att skapa ett litet växthus fungerar en plastpåse jättebra som överdrag. Pelargoner är inte ensamma om att kunna ge sticklingar.
7. Tycker du om penséer? Då är det perfekt att hitta en favoritfärg och plantera dem under mars, eftersom de tål frost bra. Andra blommor som också klarar av vårens kyla är förgätmigej och tusenskönor. Om du tycker om kryddor så kan du också satsa på timjan och rosmarin.
April
Det finns några fler saker du kan göra i april, som det är lite för tidigt för i mars. En viktig sak att tänka på innan du sätter igång med plantering och odling är att tvätta alla trädgårdsredskap. Du riskerar annars att sprida växtsjukdomar från även smutsiga krukor. Planera för en mysig städdag! Det kan även vara lämpligt att passa på att inventera maskiner för trädgården, så att de är redo att användas när exempelvis gräset börjar växa.
1. Öka mängden näring till dina krukväxter
2. Har du ett köksland? Då är det dags denna månad att göra odlingarna redo för sommaren. Ge din jord lite kärlek! Gödsel, kompost och barkmull ger kökslandet ett lyft så att dina grödor kommer att spira när sommaren nalkas. Glöm inte att kratta ytan som avslut.
3. Goda nyheter för grönsaksälskare! Vid den här tiden på året kan temperaturerna ha stigit upp till 5-6 grader. Då kan vissa tåliga fröer sås, så redan nu kan du se fram emot att att njuta av bland annat palsternacka, spenat och ärter. Det kan dock krävas temperaturer mellan 15-20 grader för att ge grödorna den bästa chansen att spira.
4. Några grönsaker du kan behöva vänta lite längre på att få så i kökslandet är gurka, melon och fänkål. Det är dock rätt läge att så dessa godingar i mindre krukor så att de är redo att planteras utomhus när graderna har stigit. Skydda grönsaker som sallad, squash och bönor från ohyra och tufft väder genom att förodla dem och plantera ut dem i maj. Du behöver inget växthus för att förodla, en enkel fönsterbräda räcker gott och väl. De första knopparna av rabarber kan också börja titta fram under april. Genom att placera en mörk hink över dem, så blir de ännu finare.
5. Ska du sätta potatis? Den så kallade förgroningen bör ske på en plats med ljus och plusgrader, ca 5-15 grader är lagom.
6. Även blommor kan förplanteras. Börja med sommarblommor som lejongap och buskkrasse och vänta med exempelvis blåklint, luktärt och solros till den senare halvan av april. Här kan ett minidrivhus vara till stor hjälp. Gillar du dahlior? Ta då fram eller köp knölar under våren för att plantera dem i krukor och se fram emot en blommande sommar. Se bara till att hålla dem borta från mörker och frost.
7. Bekämpa sniglar tidigt! Snigelmedel fungerar utmärkt och om du köper produkter i Sverige så ska du kunna lita på att de varken skadar miljön eller andra djur utöver snäckor och sniglar.
8. Börja rensa ogräs nu! Då sparar du mycket arbete som du annars får utföra under sommaren. Har du ettåriga ogräs? Dra upp dem innan de hinner sätta frö för att inte få en snabb spridning. Gräv upp fleråriga ogräs med rötterna. Enklast gör du det med en spade eller ett maskrosjärn.
9. Du vet att det är dags att börja städa upp i perennrabatten när det gröna syns klart och tydligt. Riset som rensas bort kan med fördel komposteras. Avsluta gärna rensningen med att lägga förmultnad kompost ovanpå rabatten. Även perennjord och barkmull är bra för perennerna.